Japonská kuchyně je bezpochyby tou nejzdravější kuchyní, a to hlavně pro svůj minimální obsah tuků a koření. Základními surovinami japonského vaření jsou rýže, zelenina, ryby a mořské plody, které se konzumují většinou v syrovém stavu. Místo koření se pokrmy ochucují ostrým japonským zeleným křenem wasabi, sojovou omáčkou a zázvorem. Vše se konzumuje pomocí hůlek.
Japonská kuchyně se vyznačuje velice osobitým stylem a smyslem pro dokonalé sladění chuti a servírování. Styl servírovaní a pečlivá příprava každého pokrmu činí právě japonskou kuchyni jedinečnou a originální. Umění servírovat, krájet ryby a připravovat japonské pokrmy vyžaduje i léta praxe.
Sushi je tradičním, klasickým japonským jídlem s tisíciletou historií. První zprávy o jeho rozšíření pocházejí již ze 7. století, kdy byla v Asii vlivem buddhismu zakázána konzumace masa (na sushi se běžně užívají ryby). Během své dlouhé historie si každá část Japonska vytvořila místní speciality.
Za vznikem sushi (dnes název celého pokrmu, dříve jen vařené rýže) stojí přes tisíc let stará metoda kvašení, kterou v sedmém století využívali lidé v jižní Asii. Japonští kuchaři si poté osvojili podobný postup - do rýže balili nasolené rybí maso, které se tak mělo zakonzervovat. Původně ale nikdo samotnou rýži nejedl.
Sushi tak, jak je známe, se zrodilo až počátkem 19. století. Tehdy začal v Tokiu mladý obchodník s rýží Hanaya Yohei s výrobou sushi tokijského stylu. Vymyslel nigiri a začal pracovat se syrovým masem. Přišel s novými variacemi (například sushi z jiných mořských plodů), s nadsázkous by se dalo říct, že vymyslel první „sushi fast food". Poprvé se takto servírovalo v Tokiu jako rychlé občerstvení divákům divadelního představení. Podle něj totiž bylo nejdůležitější poskytnout zákazníkovi čerstvé a výborné jídlo rychle. Nešlo však pouze o gastronomickou novinku, nýbrž i o chytrost především i kvůli neexistenci chladniček. Na ulicích totiž kyselá rýže, wasabi a sojová omáčka zabraňovaly zkažení ryb. Sushi díky octu zůstalo čerstvé mnohem déle.
Ale trvalo ještě století, než si pokrm zamiloval celý svět jako jídlo moderního životního stylu, chutné a zdravé. Skutečný boom přišel až po druhé světové válce s rozvojem chladicí techniky. Z Japonska se v 70. letech sushi rozšířilo do Ameriky, Evropy a mnoha zemí světa.
Sushi, pokud je dobře připraveno, má pro nás velkou hodnotu jakožto zdroj živin. V první řadě se jedná o mastné kyseliny, dále pak jód, proteiny, uhlovodany, vitamíny a minerály typické pro mořské plody. Je vhodné i pro dietní stravu, neboť je nízkokalorické a tuky se také při přípravě nepoužívají
Lektor přijede za vámi domů, případně do jiného vhodného prostoru. Vy zajistíte pracovní plochu, místo v ledničce a tekoucí vodu, vše ostatní jako nádobí, mističky, tácky, jednorázové bambusové hůlky a všechny potřebné suroviny přiveze lektorka. Kromě praktických dovedností, jak správně uvařit rýži, jak naporcovat lososa a jak připravit nejznámější druhy sushi, se dozvíte i spoustu zajímavostí z historie tohoto tradičního japonského pokrmu, dostanete rady a tipy, kde nakoupit kvalitní suroviny a co vše obnáší etika stolování. V neposlední řadě vás také čeká spousta výborného jídla, které můžete následně se svými blízkými zkonzumovat ;)
Náplň kurzu:
Sezóna | celoročně |
---|---|
Počet osob | 1, 2, 3, 4 |
Diváci | Brno - nemohou se zúčastnit (pro dětské diváky to samozřejmě neplatí). |
Rezervace | Ideálně 21 dní předem. |
Pořizování záznamu | Je možné fotit i filmovat. |
Délka | 4 hodiny |
Lokalita | Brno (doprava mimo Brno / max. 50 km – 6 Kč/km) (zobrazit mapu) |
Co na sebe | Pohodlné oblečení a pro jistotu kuchařskou zástěru ;) Všechny potřebné pomůcky a ingredience přiveze lektorka, od vás je potřeba pouze pracovní plocha, místo v ledničce a tekoucí voda. |
Doporučení | V případě dětských pomocníků doporučujeme minimální věk 10 let - děti samozřejmě nebudou pracovat s noži, budou mít vše předpřipravené od lektora a budou pouze "tvořit". Za ještě mladší děti, které budou spíše jen pozorovat a ochutnávat, není potřeba zážitkový kurz platit. |
Omezení | Potravinové alergie. Doporučený minimální věk 10 let. |
Všechno
Paní byla velice příjemná, zodpověděla mi na vše, co mě zajímalo ohledně výroby sushi.
Moc prijemna atmosfera, spousta novinek, bylo to proste hezky. ? Uz jsem o nem mluvila s asi 5 dalsimi lidmi.
milá a zkušená instruktorka, nakonec z toho byla večeře pro 5 lidí.
Bylo to fajn.
milá paní, příjemná atmosféra
vse se mi libilo a jsem nadsena. Bylo videt ze tomu pani rozumi. Dala nam tipy kde co koupit. Byla mila. Vse tak jak jsem si predstavovala
Příjemná a přátelská atmosféru po celou dobu...naučila jsem se Sushi ?...Vše dokonalé, doporučuji.
Podrobné vysvětlení k přípravě sushi, názorná ukázka, různé vychytávky, doporučení k používaným surovinám, usměrnění při vlastní výrobě sushi a ochutnávka.
profesionalita lektora
Všechno. Bylo to velice profesionální
Naprosto profesionální a zároveň přátelský přístup pana Lamberta. Vše nám jasně vysvětlil a ukázal. Zodpověděl všechny dotazy. Možnost vyzkoušet si vše, co jsme chtěli pod dohledem odborníka bylo skvělé.
Profesionální přístup, vytvoření příjemné atmosféry v rámci kurzu
Z lekce přípravy sushi jsem byla nadšena. Na výsledku jsme si pochutnali celá rodina.
Přístup lektorky
Pan Lambert je super profesional
Přístup paní lektorky byl báječný. Vše krásně vysvětlila, byla velmi příjemná, na konci jsme měli úžasnou vlastnoručně dělanou hostinu :-) Lepší sushi jsem nejedl.
Líbilo se mi všechno
dozvěděla jsem se a snad i naučila něco nového a taky mně to moc chutnalo!
Byla jsem spokojena naprosto se vším.
Prijemne vystupovani
Naučila jsem se dělat sushi
Bylo to jedním slovem BÁJEČNÉ! Pan Lambert je odborník na slovo vzatý. Informací byla spousta, všechny opravdu užitečné a praktické. Vyzkoušely jsme si i takové drobnosti, jako jak správně nakrájet okurku a zamíchat rýži. O porcování lososa a ostatních přípravách ani nemluvím. Děkuji moc úžasnému lektorovi, který si s sebou přinesl opravdu vše potřebné. Ingrediencemi počínaje, mísou na míchání rýže konče:-) A sushi bylo fantastické!
Zazitek byl naprosto famozni, hned bych si to zopakovala jeste jednou. Pan byl velice mily, vsechno krasne vysvetlil, nechal vyzkouset, pomohl se vsim. Uplne skvele
Se zážitkem jsem byl naprosto spokojen – nemělo to jedinou chybu, dávám 6 hvězdiček z pěti.
vše
Pan lektor byl moc mily a sikovny.
Pristup personalu Jidlo
Zajímavé informace a inspirace
Vše bylo dle domluvy, paní byla velmi sympatická, příjemná. Vše měla nachystané a hezký nás celým zážitkem provedla.. A na konci prostě výborná večeře
Pan Lambert byl perfektní! Rychle se zorientoval v cizím prostředí a kolektivu. Byli jsme 4 s miminkem trpícím na zoubky, nenechal se rozhodit, empatický profesionál, jenž své práci rozumí a má ji rád. Doporučujeme a děkujeme!
Pan Lambert byl bezvadný
Profesionalita pana šéfkuchaře, vlídný přístup a skvělé sushi.
Kompletné zaistenie ingrediencií lektorkou, včítane zaistenia rýžovaru.
Vsechno
domluva, sympatická paní lektorka, prostě celé paráda
I don't write well in Czech so I will write it in English. The chef was amazing! He was knowledgable, skilled and a very good teacher. He was very friendly and the evening was really fantastic.
Profesionální přístup.
Názorná výroba suši s lektorkou. Chuťově suši velmi dobré.
The teacher was amazing. He was so expert and nice. We had enjoyed a lot!
Pán byl velice informovaný a zodpověděl všechny otázky.
Profesionalita a připravenost mistra školitele/kuchaře. Byl skvělý!
Zážitek byl u nás doma, skvělé uvolněné domácí prostředí. Perfektní servis.
Profesionalita a zkušenost školitele. Osobní přístup a možnost absolvovat zážitek doma. Doporučení pro samostatnou přípravu sushi a další využití získaných zkušeností.
Kurz sushi byl uzasny. Pan Lambert byl velmi prijemny, ochotny a predal nam veskere figle a informace, ktere nas s pritelem zajimaly. Urcite bych vrele doporucila vsem. Byl to vyborny darek, ktery jsme si oba uzili.
Bohaty vyklad lektorky a nadseni do sushi po cele 4 hodiny, ktere zazitek trval
Líbil se mi lidský a profesiální přístup a ochota vše vysvětlit a ukázat. Byli jsme moc spokojeni a rádi si tento zážitek opět zopakujeme.
Pan Lambert je dokonalý profesionál a současně nadšený znalec Japonska, sushi i lidí. Dorazil na minutu přesně, vytvořil skvělou atmosféru a obětavě se nám věnoval. Nádherný zážitek bez chybičky.
Líbilo
vše
Skvělý lektor, spousta zajímavých informací, vstřícný
dobrá prezentace, zajímavé informace
Zazitek byl skvely od zacatku az do konce .... a predevsim velice chutny. :)) Lektor byl velmi prijemny, podaval nam zajimave a obsahle informace a vse rad ochotne vysvetlil a naucil.
Organizace, profesionalita. Paní lektorka si vše potřebné přivezla s sebou.
Sushi pán byl moc příjemný a komunikativní. Vše nám vysvětlil a ukázal, třeba i několikrát. Domácí sushi bylo moc dobré. Zážitek jsme si moc užili. Oceňuji i stylové japonské oblečení pana kuchaře.
Pohodově strávený čas, fajn lektor, a snad se nám příprava sushi i dařila :-).
Skvělý a trpělivý lektor, který k nám dorazil až domů a naučil nás vše, co se za danou dobu dalo stihnout. Zážitek bych rozhodně doporučil i ostatním.
naučila jsem se něco nového, dozvěděla se mnoho zajímavostí o Japonsku
Naprosto dokonalý zážitek, slovy nelze vyjádřit.
profesionalita, jídlo, servis
všechno
Všechno
Asi vše, ale zejména profesionální a lidský přístup (pan Lambert je evidentně člověk ne svém místě) celá koncepce večera.
Pozitivni nastaveni lektora a zkusenosti
Pan Lambert je velmi příjemný a znalý lektor.
SKVĚLÝ LEKTOR, který doručí všechny potřebné suroviny, možnost absolvovat kurz sushi ve vlastní kuchyni, dostatečná délka kurzu, možnost přizvat další účastníky.
Na zážitku musím ocenit lektora pana Lamberta, který kurz vedl. Byl velmi profesionální, ale zároveň příjemný, takže byl kurz úžasnou zkušeností, díky které jsem se naučila dělat sushi a dozvěděla se mnoho informací o Japonsku, historii sushi, jaké suroviny používat a kde ty nejlepší zakoupit. Vřele tento kurz doporučuji, sama ho budu objednávat svým známým. Dokonce jsem nezvládla pořídit ani žádnou fotografii, jak jsem byla vtažena do kurzu :-).
Všechno. Bylo to bezvadné. Pán kuchař milý příjemný a trpělivý. Všechno čerstvé a čisté. Jídlo dokonalé.
Přístup a odbornost lektora sushi kurzu pana Lamberta byly perfektní. Pan Lambert nám všechno trpělivě a ochotně vysvětlil, předvedl a pak nechal mnoho prostoru pro vlastní vyzkoušení. Přípravu sushi doprovodil vyprávěním spousty zajímavostí. Perfektně využil vyhrazený čas. Oceňuji, že se snažil vycházet i přímo z naší konkrétní rodinné situace (dieta dítěte, bydliště mimo Prahu) a poradit, kde sehnat vhodné potraviny a pomůcky na přípravu sushi u nás doma.
Detailni popis vyroby sushi, vyberu ryze, surovin. Velmi prijemny personal.
nabytí nových vědomostí
Přístup a profesionalita lektora
Pristup lektora
Pan Lambert je profesionál. Jsem nadšen přístupem, jídlo perfektní a určitě mi to hodně dalo!
Vstřícnost,profesionalita
že si paní vše přinesla s sebou a my nemuseli nic řešit
Hodně dobrého sushi
Absolutní profesionalita, vstřícnost, trpělivost. V neposlední řadě i pokora k "umění sushi".
Mela jsem vyuku sushi doma, pan Lambert je profesional a svet sushi priblizuje zabavnym zpusobem. Byl to opravdu zazitek.
Paní lektorka byla velmi dobře připravena a její způsob výkladu i předvádění byl vynikající.
kurz sushi splnil má očekávání, naučili jsme se jeho přípravu a výborně jsme se u toho najedli:)
Velmi šikovná a příjemná lektorka.
Kvalifikovaná a milá lektorka, srozumitelný výklad, dozvěděli jsme se mnoho nového o japonské kuchyni
vstřícnost, příjemné vystupování, spoustu informací nejen o jídle, ale i o japonsku kam se s přítelem chystáme,
Velmi příjemná, dobře připravena a komunikativní paní lektorka.
velmi příjemná školitelka, mnoho dobrých rad, výborné sushi
proběhl u mne doma
přístup lektora, harmonogram kurzu
velmi příjemná paní, mnoho ingrediencí, dobré znalosti
Paní instruktorka velmi příjemná, vše krásně vysvětlí. Skvěle užité odpoledne.
Profesionální, ale přitom přátelský přístup školitelky, nabídka pomoci kdykoliv v budoucnosti, výborné sushi
lektorka byla velmi erudovaná
Velice příjemná paní nás bavila přes 4 hodiny a přitom jsme udělali spoustu různých sushi. A snad i naučili udělat :) Troufám si tvrdit, že všelijaká maki byla lepší, než v mnoha restauračkách. Jídla bylo tak pro 5-6 lidí k prasknutí. V klidu i pro více - na chuť.
Lektorka Sushi byla moc fajn. Věděla co dělá. Byla velmi trpělivá a hlavně velmi příjemná
Splnil mé očekávání