Celé léto jsme pořádali různé blázniviny a věnovali se spíše adrenalinovým zážitkům. Proto s blížící se zimou bylo potřeba vyzkoušet něco klidného, hřejivého a čokoládového!
Pokud přemýšlíte, čím byste si mohli zpříjemnit nadcházející sychravé dny, tak rozhodně zkuste kurz Výroby čokoládových pralinek. Ujme se vás zkušená a moc milá čokolatiérka Klára, která vás provede výrobou čokoládových pralinek a ukáže vám vše, co potřebujete pro začátek znát. Na závěr si odnesete nejen spoustu nových znalostí o čokoládě, ale také hotové pralinky. A to opravdu velkou porci. Ale jak se říká, čokolády není nikdy dost! :)
Čokolády v supermarketu? Velkou kvalitu neočekávejte
Čokoládová cukrárna se sice nachází v centru Prahy kousek od rušného Anděla, ale jakmile se za vámi zavřou dveře, ocitnete se v úplně jiném světě. Kromě všudypřítomné čokolády, pralinek a nádherných dezertů, vás okouzlí také provensálský styl, do kterého je celá cukrárna stylizovaná.
Po krátkém seznámení s Klárou a její úspěšnou cukrárnou, se pomalu pouštíme do nezbytných příprav. Právě se plní degustační misky s bílou, mléčnou a hořkou čokoládou. Bez znalosti a důkladném ochutnání vstupní suroviny by rozhodně nešlo zahájit tvoření. Zatímco degustujeme a rozplýváme se nad jemností a chutí nabídnuté čokolády, Klára nám povídá o svém příběhu. Co ji vlastně přivedlo k myšlence opustit úspěšnou kariéru ve velké firmě a jít se věnovat čokoládě? Rozhodně touha něco vlastního tvořit a hlavně dlouhodobý zájem o tuto nenahraditelnou a jedinečnou surovinu.
Čokoláda dnes na první pohled nepatří k luxusním požitkům, nicméně kvalita běžně dostupné čokolády v obchodech se velmi různí. Na otázku, k čemu by přirovnala standardní čokolády, které lze zakoupit v supermarketu, odpovídá Klára pěkným přirovnáním: “Běžné čokolády v supermarketu? To je jako když chci kvalitní víno, ale koupím si krabicové.” Výrobci nejčastěji nahrazují kakaové máslo levnějšími tuky, což je na kvalitě čokolády hodně znát.
Míchání, ohřívání, chlazení, tuhnutí
Vzhledem ke kapacitě prostor cukrárny se kurz odehrává v poměrně malém počtu lidí. My jsme tři, což je tak akorát. Každá z nás si na začátku vybere, z jaké čokolády bude tvořit náplň a z jaké skořápku. Jelikož jsme všichni naprostí začátečníci, necháváme si poradit různé kombinace náplní - mléčná čokoláda se skořicí, hořká čokoláda se slaným karamelem nebo pistáciemi. V tomto ohledu se však nekladou žádné meze fantazii a preferovaným chutím. Jediné doporučení čokolatiérky Kláry, co se týče chutí je, aby skořápka a náplň nebyly ze stejné čokolády. Nejen kvůli chuti ale hlavně vizuální stránce doporučuje rozdílnou čokoládu pro náplň a pro skořápku.
Poté, co jsme si každá vybrala svoje preferované chutě, následuje proces neustálého míchání, ohřívání a chlazení čokolády. Chvíli si připadáme jako v laboratoři. Teplota čokolády je pro výrobu pralinek přesně daná a nesmí přesáhnout určitou hodnotu. Jinak by byla její kvalita při následném tvoření nedostatečná. Měříme tedy pravidelně její teplotu laserovým teploměrem. Hotová věda! Temperování čokolády je nutné pro její následný lesk a kvalitu. Pokud bychom měli čokoládu špatně temperovanou, pralinky by nám mohly zešednout a čokoláda by také postrádala při zakousnutí žádoucí “křupnutí”.
Zatímco mícháme a snažíme se čokoládu dostat do té správně podoby, Klára připravuje formy, do kterých budeme čokoládu nalévat. Formy jsou k dostání v nejrůznějších tvarech a opět záleží jen na vašich preferencích. Následuje ta pravá zábava. S rozehřátou čokoládou je nyní nutné pracovat poměrně hbitě, protože čokoláda rychle chladne. Vylévání formy proto chce trochu cviku a mrštnosti v prstech, nicméně i naprostý čokoládový laik a začátečník to s dobrým vedením zvládne na první pokus. Čokoláda vám určitě poteče všude - což je ale příjemný bonus. :)
Pak už zbývá “jen” do skořápky přidat náplň a pralinku uzavřít. Přidávání náplně je ještě delikátnější proces, který vyžaduje trpělivost a přesnost, abyste skořápku nenaplnili moc nebo naopak příliš málo. Celou dobu jste ale pod dohledem zkušené čokolatiérky, která je v případě potřeby ochotná pomoci a poradit. Nemusíte se proto bát, že by se vám pralinky nepovedly.
Pokud jste milovník čokolády a chcete se o této jedinečné surovině dozvědět něco nového a zároveň se naučit s ní pracovat, pak je kurz výroby čokoládových pralinek dělaný přesně pro vás. :)
Článek napsala: Ivet K.
Zážitky, na které rozhodně budete mít po přečtení článku chuť: Kurz výroby čokoládových pralinek , Čokoládové hrátky pro děti , Degustace čokolády , Masáž horkou čokoládou
Letos bereme Vánoce do svých rukou :-) Vánoční dárky posíláme okamžitě do e-mailu a v dárkovém balení stíháme doručovat až do 22. 12. 2023.
Jak už to u nás bývá zvykem, veškeré zážitky u nás rádi zkoušíme na vlastní kůži, abychom vám všem, našim milým i budoucím Zážitkářům, mohli poté předat ty nejdetailnější informace. A jinak tomu nebylo ani u našich nových zážitkových balíčků na střelnici.